Harmonian palauttaminen

Japanin kielessä on monta kiehtovaa sanaa ja yksi niistä on musubi – harmonian palauttaminen. Jokainen mieltää sanan käännöksen hieman erillä lailla ja samalla itselleen ominaisella tavalla. Minulle läheinen keino harmonian palauttamiseen on reikin lisäksi aikido. Yleensä kun mainitsen sanan aikido harjoittelusalin (dojo) ulkopuolella, rupeaa kuulijoilla yhtäkkiä kiinnostus kännykän viestejä kohtaan kasvamaan. Malta sinäkin vielä hetki – hengähdä syvään ja jatka lukemista. Mistä sitten puhun kun puhun aikidosta? Puhun elämän lukemisesta, sen ilmiöiden ymmärtämisestä sekä elämään mukautumisesta. Puhun harjoittelusta, joka saattaa minut yhteyteen maailmankaikkeudessa vuorottelevien voimien kanssa. Puhun elämäntavasta, joka on läsnä koko ajan sekä kenen tahansa harjoitettavissa.

Sana aikido muodostuu kolmesta japaninkielisestä tavusta: AI = harmonia, KI = elämänenergia, DO = henkinen tie. Tämä selventää asiaa auki – harmoninen tie yhteydessä elämänenergiaan. Oikeastaan mikä tahansa voi olla aikidoa, jos se saattaa sinut harmoniaan maailmankaikkeudessa vaikuttavien voimien kanssa.

Miten harmonia sitten palautetaan? Se pyritään palauttamaan ennen kaikkea harjoittelemalla, kunhan oikeat työkalut ovat ensin löytyneet. Aikidossa nämä työkalut ovat erilaisia tekniikoina, joille ilmiöinä löytyy arjessa vastaavanlainen konfliktitilanne. Minun täytyy aktiivisesti tutkia tilanteita, jotka aiheuttavat näitä konflikteja elämässäni ja pyrkiä toimimaan siten, että harmonia niihin taas palautuisi. Meillä kaikilla on tähän mahdollisuus, kunhan vain saamme haltuumme tilanteisiin sopivat työkalut.